Hyres-lägenhet

Flyttade ur min hyres lägenhet

Innan jag kom till detta fina grannskap så hade jag en hyres lägenhet och när jag väl skulle flytta ut så var det punkter jag glömde bort som jag fick fixa sista minuten, men för att inte du ska göra samma misstag som mig så skriver jag några få viktiga punkter som lätt kan glömmas bort vid all flyttstress 😃

Hyres lägenhet, så kan du förlora din insättning.

Vid utflyttning bör städning ha högsta prioritet. En stökig, skadad eller oren egendom kan öka risken att förlora din deposition och är en av de största orsakerna till att hyresgäster förlorar. Innan du lämnar kommer din hyresvärd inspektera fastighetens skick och jämföra den med hur den var från början. Om du stöter på några avdrag från din deposition har du rätt att bestrida det och komma överens med din hyresvärd. Läs även tips för att hålla ditt hem fri från influensa.

Andra orsaker till att du förlorar din deposition kan vara inredningskostnader, skadade möbler och trädgårdens tillstånd. Ha alltid fastighetens skick i åtanke när du gör dig redo att flytta ut och ge varje rum en noggrann inspektion. Om du vet att ditt hyresavtal närmar sig sitt slut bör du se till att du tänker på detta i förväg; på så sätt kan du fördela kostnaderna över månaderna, snarare än veckorna, före flytten.

Glöm inte att konsultera fastighetens inventarie när du städar eftersom det är den bästa indikatorn på hur bostaden ursprungligen sköttes. Om något har gått förlorat eller gått sönder bör du överväga att byta ut det, eller åtminstone nämna det för din hyresvärd innan du lämnar. Även om kostnaden för att ersätta föremålet kan dras av från din insättning, är det viktigt att vara ärlig.

Läs mer om flyttstäd på vår blogg här.

-hyres-lägenhet

Tips för att hjälpa dig behålla din hyresdeposition:

 1. Att ta bilder av bostaden före och efter utflyttning som bevis på dess skick.
 2. Ständigt granska inventeringen.
 3. Att ge bostaden en grundlig rengöring innan de lämnar, eller anlita ett professionellt team för att städa.
 4. Var uppriktig och ärlig med din hyresvärd eller fastighetsmäklare, rapportera eventuella skador eller förändringar i bostadens skick.
 5. Att närvara vid besiktningen.
 6. Hålla goda villkor och regelbunden kontakt med din hyresvärd och/eller fastighetsmäklare.

Hur du rengör ditt fönster

Det är viktigt att komma ihåg att putsa dina fönster också. Glöm inte att insidan är lika viktig som utsidan.

Tips för att putsa fönster:

 1. Använd en glas-/fönsterputs för att tvätta fönster, speglar och glasdörrar inifrån. Torka av fönsterbrädorna och bågarna med en lätt spray av flerytsrengöringsmedel och en fuktig trasa.
 2. Riskera inte någon fara för dig själv när du försöker putsa fönstren utanför, och kom ihåg att det alltid finns möjlighet att ringa en professionell fönsterputsare för att hjälpa dig med detta.
 3. Byt ut trasiga rutor och se till att fönstren är gnistrande; smutsiga fönster är mycket märkbara och kan ta bort glansen från en annars imponerande rengöring.

Läs denna blogg fonsterman för fler tips och ideer

En liten rolig detalj kring just fönsterputsning – Vet du om att det finns “Fönsterputsrobotar?” – Inte jag heller – Men om du blir lika nyfiken som jag, så kan du läsa mer om det här! 🙂

Här bör du kontakta en firma för att få den bästa hjälpen och vi rekommenderar stark Ishine.se

-hyres-lägenhet-rena-fönster

Städa utsidan av din bostad

Förutom att städa insidan av din fastighet, måste du också rengöra ditt skjul eller garage, rensa din trädgård och sopa bort eventuella löv. Du kanske vill hyra en högtryckstvätt för att rengöra ditt trädäck och uteplats, innan du skurar det med ett trävänligt rengöringsmedel.

Fixa och olja in eventuella stela eller gnisslande grindar och kom ihåg att du kan hållas ansvarig för eventuella brott som inte finns med i inventeringen. Ärlighet är alltid den bästa policyn, så om du hittar något du inte kan fixa, gör anteckningar.

När du städar din trädgård bör du:

 • Klippa gräsmattan.
 • Ta bort eventuellt ogräs.
 • Skrubba alla föremål eller golv som har gräsfläckar eller liknande.
 • Ta bort alla dekorativa föremål eller kvarvarande skräp från området.
-hyres-lägenhet-slutstädning

Slutstädning i din hyres lägenhet

Det finns olika regler när det kommer till hyresfastigheter eftersom du är avtalsenligt skyldig att städa dem i stort sett perfekt. Att lämna ett hyreshus orent eller i utarmat skick kommer sannolikt att sluta med att du förlorar din insättning. Det är också viktigt att komma ihåg att om något gick sönder under din vistelse måste det repareras eller bytas ut innan du åker.

Generellt kommer det i ditt kontrakt stå att du har en skyldighet att lämna fastigheten i samma skick som du tog över den. Detta innebär att göra en grundlig rengöring och ta många bilder för att hjälpa dig med eventuella hyreskonflikter. Du bör referera till ditt inventarie för att bedöma det skick du hittade bostaden i, och se till att du inte av misstag får skulden för eventuella brister från tidigare hyresgäster.

Du kan bjuda in din fastighetsmäklare före flyttdagen för att bedöma eventuella problemområden, eftersom det med största sannolikhet kommer att vara billigare att reda ut eventuella fläckar eller märken själv än att ta ut det från din deposition. Läs också ” Roligare att städa – blir det inte!

Orkar du inte städa? besök då denna bloggen acci.se för att läsa och jämföra priserna på städföretag

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *