marmor-skiva

Marmor – viktiga saker att tänka på

Gör så din marmor ser som ny ut.

Planerar du en flytt eller bara fräscha upp allt så det ser som nytt ut men stött på en bänk i köket, fönstret eller golv som är i marmor ?


Här kan du läsa mer om hur du kan miljöanpassa din flytt eller så om du behöver en flyttstädning i Stockholm så behöver du bara besöka den sidan.


För att minimera risken att du förstör marmoren du har genom fula fläckar eller missfärgningar så se till att du har rätt medel att gnugga med.

Marmor är ett lyxigt och dyrt material mycket på grund av att det är svårjobbad på alla sätt, den har en väldigt porös yta som alltid kommer kräva det där lilla extra i form av städ och rengöring. 

i den här guiden ger vi tips och råd om hur du bäst tvättar dem så att de är rena när ditt hushåll är redo för nya möbler! Eller vid en storstädning

För att din marmor och andra ytor ska se bra ut längre hittar du nedan information om hur du skyddar dem mot smutsfläckar, men även så de ser fräscha och nya ut en längre tid.

rengor-marmor

Rengör inte dina bänkskivor i marmor med vilket rengöringsmedel som helst

Marmor är ett vackert material som tål nästan allt, men det är inte oförstörbart. De små naturliga porerna och sprickorna i marmor gör denna känsliga sten mycket mottaglig för att vätskor som vatten eller vin kan sippra in i marmorytan med tiden om du inte är försiktig – vilket kan vara vad som hänt här?

Det är viktigt att vara försiktig när man torkar eller rengör för att inte skada detta känsliga verk, men det finns vissa saker som man aldrig ska göra! 

Till exempel:

  • Medel som innehåller citrus samt ämnen i som är sura
  • Medel som innehåller små korn som har en form av slipämnen i sig 
  • Medel som innehåller färgämnen 

Läs även denna bloggen för fler miljövänliga produkter veganisma.

Marmor är en vacker och unik sten som bör behandlas med största omsorg. Att använda en skonsam marmorrengörare är perfekt för att hålla dina marmorytor i bästa skick. Kolla så att den är säker att använda på alla typer av marmor, och skadar eller missfärgar inte ytan.

För att hålla din sten som ny finns det några olika alternativ. Om du har rena händer och försöker bli av med smuts eller smuts på ytan utan att skada den för mycket så fungerar ljummet vatten med en mjuk trasa alldeles utmärkt för detta ändamål också! Men om du behöver något starkare än så – till exempel rengöringsmedel som är gjorda speciellt för stenmaterial – skulle jag rekommendera att du dubbelkollar innan du köper medlet eftersom stenar lätt kan skadas om du överanvänder vissa produkter.

Använd någon typ av fettlösare för att bli av med all smuts, om du har en massa kladd på marmorytan. Testa att torka bort det du kan med en torr pappersbit, testa sen lacknafta men överös inte med medlet, för att sedan torka bort den vätskan.

Fläckar som kan ha uppkommit genom ett glas med rött vin, dricka eller tvättmedel med syrliga ämnen i sig, dessa är tyvärr mycket jobbigare att bli av med. Det finns givetvis specifika rengöringsmedel just för detta men skulle de förmodan inte fungera så är nog de sista alternativet att slipa hela marmorytan på nytt.

hall-din-marmor-snygg

Håll din marmor snygg med förebyggande vård

För att förhindra eller rättare sagt försvåra att fula märken bildas på dina marmorytor kan du använda och smörja in ytan med specifika impregneringsmedel. Dessa medel gör så att det blir en yta som försvårar fläckar att fästa sig i din marmoryta.

Få en djupare förståelse för ämnet på den här välresearchade bloggen tulpar

Skulle du känna att det är för mycket jobb med detta så kan du alltid kika på Sverigeco.se hemsida och kontakta dem, för ditt flyttstäd eller storstäd. De är proffs och vet exakt vad de gör och har och kan allt om rätt rengöringsmedel på rätt ytor. 😀

Jag vill även passa på att tipsa om MinBaby.se där det också finns väldigt mycket roliga hushållstips eller generellt bra tips från TryggMax.se!

Läs mer om granntips jag fått här.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *